Adana'daki petrokimya yatırımlarının en önemlilerinden birini gerçekleştirecek olan Sasa, ilk kazmayı vurmak için devlet tarafından yapılacak yer tahsisini bekliyor.
Sasa Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mehmet Şeker, 'Adana Yumurtalık'ta 6 bin 800 dönümlük alanda şirketimizin ana hammaddelerini ve liman yapımını içeren toplam 11.8 milyar dolarlık yatırımlarımızla ilgili ÇED süreci tamamlandı' diyor.
Sasa'nın söz konusu yatırımı gerçekleştiğinde yılda 5 milyar dolarlık ham madde ithalinin önüne geçilmesinin yanı sıra bu ham maddenin mamule dönüştürülmesiyle 15 milyar dolarlık ek ihracat yapılması planlanıyor. Elbette bu büyük yatırıma ilişkin hazırlık çalışmaları sürerken şirket farklı yatırımlarını bir bir hayata geçiriyor.
4 bin çalışanı var
Türkiye'nin 68'inci, Adana'nın ise en büyük firması olan Sasa'nın, dünya petrokimya devi olma yolunda hızla ilerlediğini vurgulayan Mehmet Şeker şu bilgileri veriyor:
'Adana'da 1.250 dönüm üzerindeki tesislerinde üretim yapmakta olan Sasa'nın yaklaşık 4 bin çalışanı var. Yüzde 84.8'i Erdemoğlu Holding ve iştiraklerine ait olan Sasa hisseleri Borsa İstanbul'da işlem görüyor. 2015 yılında Sasa'nın Erdemoğlu Holding tarafından satın alınması sonrası başlayan yatırım hamleleri ile Sasa yıllık üretim kapasitesini 4 katına çıkardı. Yeni elyaf tesisi, poy ve tekstürize iplik üretim tesisi ve son olarak da pet tesisi (şişe cipsi-tekstil cipsi) devreye alındı. Son 5 yılda Sasa yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi.'
Pandemide büyüdü
Endüstri 4.0'a uyumlu altyapıya sahip olan ve üretim süreçlerinde dijitalleşmeyi pandemi öncesinde gerçekleştiren şirket, hem bunların avantajıyla hem de ürünlerine pandemi nedeniyle artan talep nedeniyle 2020'yi büyüyerek geçirmiş. Mehmet Şeker, 'Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmayarak bu süre zarfında çalışanlarımızın ücretleri tam olarak ödedik. 2019'u 2.7 milyar lira ciro ve 1.1 milyar lira kar ile kapatmıştık. 2020 sonundaki ciro ve karlılık rakamlarımızın çok daha iyi olacağını tahmin ediyoruz' diyor. Mehmet Şeker şunları söylüyor:
'Sasa'nın ürünleri ev tekstilinden hijyene, medikal ürünlerden ambalajlara kadar birçok farklı sektörde kullanılıyor. Bu sektörlere polyester sağlayan önemli bir üreticiyiz. Sağlık, hijyen ve ambalaj üreticilerinin Sasa'nın portföyündeki payı yaklaşık yüzde 60. Pandemi etkisiyle artan taleple hem iç piyasadan hem de yurt dışı müşterilerimizden yaklaşık yüzde 20'lik artışla ilave siparişler aldık. Mevcut kapasitemizi de hızlı bir şekilde bu taleplere cevap verebilecek şekilde organize ettik.'
Haberin Kaynağı: Milliyet
Haberin Bağlantısı: https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/sanayinin-merkezi-oluyor-6330318