SASA dev yatırımla Zirveyi zorluyor

Biz SASA’yı almadan sanırım 2 yıl önceydi. Türkiye’nin 1 Milyon 250 Bin ton / yıl polyester hammadde ithal ettiğini gördük ve bununla ilgili üretimde neler yapabiliriz diye düşündük. Yurt dışına üretim yapan firmaları gözlemledik ve nasıl yapabiliriz konusunda araştırmalar yaptık.

Daha sonra ailece, holding olarak bu konuda ülkemizde yatırım karan aldık. Tekirdağ da Organize Sanayi yapılacağını duymuştuk. O zamanlar Gaziantep’in eski İstanbul’un şimdiki valimiz olan Sn. Ali Yerlikaya, o zamanlarda Tekirdağ valisi idi. Biz bu katan aldıktan sonra. Dinarsu tesislerimiz orada olduğu için bize de bir yazı geldi ve gittik görüştük. Yatırım yapma kararımızın olduğunu ve 2 Milyon M2 yer gerektiğini belirttik. İlk etap ve ikinci etabında bir kısmından oluşacak olan yer ile ilgili tamam dedik. Görüşmelerimiz devam ediyordu. Hammaddeyi nasıl getireceğiz ve teknik kadro ile ilgili kiminle çalışmalıyız, bunların hesabını da yapmaya başlamıştık.

Akabinde, yaklaşık 8 ay sonra Tekirdağ Organize Sanayi için burası tarım arazisidir diye mahkemeden karar geldiğini duyduk. Tabi yatırım planlarımız da durdu. Daha sonra Marmara Bölgesinde yer aramaya başladık. Sonra bir arkadaşımız ile sohbet ederken “Madem bu yatırımı yapacaksın neden SASA’yı almıyorsun” dedi. Bunun üzerine devam eden görüşmelerden sonra kısmet oklu ve SASA'yı aldık.

Adana Yumurtalık'ta yapılacak yeni yatırımdan bahseder misiniz?

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde yapılacak yatırım hakkında bilgi veren İbrahim Erdemoğlu, "Bölgede yaklaşık 4 milyon 58 bin metrekarelik bir alanı satın aldık. Buna ek olarak vatandaşlardan yaptığımız arazi alımları devam ediyor ve toplamda 10 milyon metrekareye yakın olacak. Satın alma işlemlerinin tamamlanması bir yılı bulur. Her şey normal giderse, gelecek sene altına veya yedinci ayda çalışmalara başlarız. Mühendislik ve finansman konusunda global ölçekte firmalarla çalışıyoruz. Öncelikle orada liman yapmamız lazım ve ilk adımımız bu olacak. İkinci adım olarak PP (Polipropilen) tesisi düşünüyoruz. Sonra rafineri ve aromatik kimyasalları üretmeyi planlıyoruz.

Mevcut tesislerde devam eden faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

SASA’nın mevcut tesisleri faaliyetlerine devam ediyor. Buradaki tesisi Yumurtalık’a taşımayacağı ve kullanmaya devam edeceğiz Elyaf, Poy ve cips tesisini yaptık. PTA'yı yeni yapıyoruz. Yumurtalık'ta ise daha büyük daha kapsamlı yatırımlar olacak. Liman, tren yolu, kara yolu bağlantısı olması gerekiyor. Çünkü orada yüksek tonajlı bir üretim olacak. Bir tarafta rafineri ve rafinerinin ürettiği kimyasallar, diğer tarafta yıllık 2,5 milyon ton / yıl üretim yapacak olan PP tesisi olacak. Oraya kuracağımız PTA tesisimizin kapasitesi 2,5 milyon ton / yıl olacak. Yani çok yüksek kapasiteli bir üretim tesisi olacak.

“Yaptığımız ve yapacağımız yatırımlarımızı, planlayarak askıya almadan, Yumurtalık’ta planladığımız yatırımın bütçesini 13 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkardık. İlk olarak, 2023 yılında 4 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Yumurtalık'taki petrokimya yatırımımız Türkiye’de hayata geçmiş en büyük yatıran olacak"

"Avrupa'dan Hindistan'a kadar bölgenin polyester üssü olacağız”

Dünyadaki ekonomik dalgalanmalar nedeniyle, tesislerin maliyetinin 20 milyar dolar olarak revize edildiğini açıklayan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, artacak olan üretim kapasitesi ile beraber, “Avrupa’dan Hindistan’a kadar olan bölgenin polyester üssü olacağız” diyor.

 

"Avrupa'nın ilk CTC tesisini kurmak için harekete geçtik"

Petrokimya sektöründe Türkiye'nin ithalatını azaltıp ihracatını artıracak yatırım vizyonuyla, yeni tesis projelerini sürdürüyoruz. SASA Polyester Sanayi A.Ş. olarak, 2021 yılında başladığı PTA tesisinin ardından, Avrupa'nın ilk CTC tesisini kurmak için de, Adana Yumurtalık’ta yeni tesis yatırımına hazırlanıyoruz. Bu tesis, Avrupa'nın ilk ve tek CTC işletmesi olarak tarihe geçecek. Bu yatırım ile Türkiye’nin ihtiyacı olan yaklaşık 12 milyon ton kimyasal ürünün üretilmesini sağlayacağız.

"Türkiye'nin İlk Petrokimya şirketi olarak 1966 yılında kundan SASA Polyester Sanayi A.Ş., yıllık 1.4 milyon ton üretim kapasitesini daha da artıracak yeni tesis yatırımlarını sürdürüyor. Her türlü polyester çeşidinde üretim yapan SASA, geçtiğimiz yıl devreye aldığı 2 yeni polyester üretim tesisiyle Çin ve Hindistan’daki firmalardan sonra en yüksek üretim kapasitesine sahip firmalar arasında"

“Hammadde tedariğmde dışa bağımlılığı azaltacak"

Ham madde tedariğinde dışa bağımlığı azaltacak yeni tesislerimiz ile ilgili yatırım sürecimiz devam ediyor. İlk etap olarak 2021 yılında yatırımına başladığımız polyesterin ham maddesi olan saf teraftelik asit (PTA) tesislerini 2023’ün ilk yarısında devreye almayı hedefliyoruz.

Geçtiğimiz yıl devreye alınan 2 yeni polyester üretim tesisiyle; 2020 yılında 722 bin ton olan üretim miktarını, 2021 yılında yüzde 71 artırarak 1.2 milyon tona çıkardık. Bu sayede ciromuz bir önceki yıla göre yüzde 290 artışla 5 milyar TL'den 14.6 milyar TL'ye ulaştı.

ASA son 2 yıl içerisinde kapasitesini 350 bin tondan 1.4 milyon ton kapasiteye yükseltmiştir. Kendi ham maddemizi üreterek rekabetçi konumumuzu güçlendirirken ülkemizin cari açığının kapanmasına olumlu katkılar sunacak dan 1.6 milyon ton kapasiteli yeni PTA Tesisi yatırım çalışmalarımız da büyük bir hızla sürüyor.

PTA tesisimizi bu yıl içinde büyük oranda tamamlayarak gelecek yılın ilk yarısında hizmete almayı planlıyoruz. Ayrıca 2022 yılında toplam kapasitesi 700 bin ton olan elyaf ve polyester cips tesislerimizin kurulumuna da başlayacağız.

2024 yılında tamamlanmasını öngördüğümüz tesisimizin devreye alınması ile birlikte, toplam üretim kapasitemiz 2,1 milyon tona ulaşacak.

"Yaptığımız ve yapacağımız yatırımlarımızı, planlayarak askıya almadan, Yumurtalık'ta planladığımız yatırımın bütçesini 13 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkardık. İlk olarak, 2023 yılında 4 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Yumurtalık'taki petrokimya yatırımımız Türkiye'de hayata geçmiş en büyük yatırım olacak.”

AR-GE BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Yurt içi ve yurt dışı pazarlardaki en önemli rekabet güçlerinden birisi de SASA Araştırma Geliştirme Merkezi. Burada kimya, fizik ve iplik laboratuvarlarında önemli AR-GE projeleri yürütülüyor. "Hijyen alanında kullanılacak biyobozunur özellikli PET, düşük boncuklama özelliğine sahip PET elyaf, akrilik yerine kullanılacak yüksek hacimli özellik gösteren PET elyaf, hidroliz direnci yüksek PET, proses atıklarından alternatif ürünler gibi katma değeri yüksek ürünler ile ilgili AR-GE çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.

Kaynak:

Gaziantep Denge Gazetesi