Sasa’yı aldıkları 2015 yılından itibaren toplam 4 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını söyleyen Erdemoğlu Holding Başkanı İbrahim Erdemoğlu, “Devam eden yatırımlar Haziran 2025’e kadar bitecek. Kapasite yüzde 85 artacak. Hindistan ve Çin’i dışarıda bırakırsak dünyanın en büyük polyester üreticisi olacağız” dedi. Erdemoğlu, 2026 yılında da Türkiye’nin 22 milyar dolarlık ithalatını bitirecek petrokimya yatırımına başlayacaklarını söyledi.
Temelleri 1970’li yıllarda Mehmet Erdemoğlu (Besnili Bilge) tarafından 2 kilim ve 1 halı tezgahı alınarak atılan Erdemoğlu Holding, bugün polyester, elyaf ve halı üretiminde dünyada söz sahibi haline geldi. 100’e yakın ülkeye ihracat yapan grup, son dönemde özellikle polyester ve elyaf üretimi yapan şirketi Sasa ile dikkat çekiyor. Geçen hafta gazeteci meslektaşlarımızla Sasa’nın Adana’daki üretim üssünü gezerken, Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu ile detaylı bir sohbet gerçekleştirdik.
GRUP CİROSU KATLANARAK ARTTI
1983’ten sonra grubun cirosunun katlanarak arttığına dikkat çeken Erdemoğlu, “1983’teki ciromuz 250 bin dolardı. 1991’de 2.5 milyon, 2001’de 25 milyon, 2011’de 250 milyon, 2021’de 2.5 milyar dolar oldu. Şu anda 4.5 milyar dolar. 2031 hedefimiz ise 25 milyar dolar” dedi. Holding’in birinci gündem maddesi Sasa’da devam eden ve bitmek üzere olan yatırımlar. 2015 yılında Sasa’nın yüzde 51’ini 200 milyon dolarlık değerlemeyle 102 milyon dolara aldıklarını hatırlatan Erdemoğlu, şu bilgileri verdi:
9 YILDA YENİ BİR SASA EKLEDİ
“Borsada Sasa’nın piyasa değeri 130 milyon dolardı. Yüzde 49’u da halka açıktı. Akbank’tan hisseler karşılığı aldığımız teminat mektubuyla çağrı yaptık. Küçük hissedarlar çağrıya uydu. Hissemiz yüzde 84’ü geçti. Sasa’yı aldığımızda ‘teknik iflas’ durumu söz konusuydu. Şu ana kadar 4 milyar dolarlık yatırım yaptık. Devam eden 4 yatırım var: *1.7 milyar dolarlık PTA (polyesterin hammaddesi) yatırımı. Tesis 1 aya kadar devreye girecek. *800 milyon dolarlık iki elyaf ve bir de polyester cips yatırımı (POY). Bu yatırımlarla Sasa’ya neredeyse bir Sasa eklemiş olduk.”
DÜNYANIN EN UCUZ İPLİĞİ
2025’in 6’ncı ayına kadar tüm yatırımların tamamlanmış olacağına dikkat çeken Erdemoğlu, “Kapasitemiz yüzde 85 artacak. Yıllık 1.1 milyon ton olan üretim 1.9 milyon tona çıkacak. Cari açığı 1.5 milyar dolar azaltacağız. İthalatçıyken ihracatçı ülke statüsüne geçeceğiz. Hindistan ve Çin dışında, Ortadoğu dahil bölgenin en büyük polyester üreticisi olacağız. PTA tesisimizde dünyanın en ucuz ipliği çıkacak. Çünkü tesis kendi elektriğini üretecek. Suyun yüzde 95’i geri dönüşecek. PTA’da ton başına maliyet 110 dolardı. Yeni tesiste 30 dolara inecek” diye konuştu.
4 YABANCI ORTAKLIK İÇİN SIRAYA GİRDİ
Dört global firmanın petrokimya yatırımına ortak olmak istediğini belirten Erdemoğlu, “Ön görüşmeleri arkadaşımız yaptı. Endüstri Bölgesi ilanı netleşmeden ben devreye girmeyeceğim” dedi. Yumurtalık’ta 5 ayrı şirket (rafineri, paraksilen, etilen, propan, liman) kuracaklarını ve Sasa’nın hepsinin yüzde 100 sahibi olacağını belirten Erdemoğlu, “Ortak olmak isteyen en fazla yüzde 49’una ortak olabilecek. Kontrol Sasa’da olacak. Liman’da ortaklığa Singapurlular talip. Bu projeyi bizim Suudi Arabistan’da yapmamız için de Suudilerin teklifi var. Çünkü pazar kaybedecekler. Ancak biz ‘devletimiz, milletimiz’ diyen bir aileyiz” ifadelerini kullandı.
‘HİSSENİN FİYATI YÜKSEK OLSA SÖYLERDİM’
İbrahim Erdemoğlu, elinde Sasa hissesi bulunan küçük yatırımcı sayısının 750 bin olduğunu söyleyerek, “Hissesi olan satmıyor. Sorumluluğumuz çok büyük. İnsanlar bize güveniyor” dedi. Erdemoğlu, ‘Holding olarak Sasa hissesi satmayı düşünüp düşünmedikleri’ sorusuna karşılık “Sasa’nın halka açıklık oranını artırmayı düşünmüyoruz” dedi. Kasım 2022’de “Sasa hisselerinin değeri çok yüksek” şeklinde açıklama yapan Erdemoğlu, “Peki şu anda aynı durum söz konusu mu?” sorusunu “Yüksek olsa söylerdim” diyerek yanıtladı.
20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Erdemoğlu Holding, son yılların en büyük petrokimya yatırımına hazırlanıyor. Adana Yumurtalık’ta hayata geçmesi beklenen bu yatırım, İbrahim Erdemoğlu’nun deyimiyle 22 milyar dolarlık petrokimya ithalatını ikame edecek. Yatırım devreye girince ham petrolden elde edilen hammaddeler, ara ürünler derken nihai ürün ipliğe kadar uzanacak. Yatırım 10 yılda tamamlanacak. 20 bin kişiye istihdam sağlayacak. 10 yıl sürecek yatırımın değeri 25 milyar doları bulacak.
CUMHURBAŞKANI TALİMAT VERDİ
İbrahim Erdemoğlu, yatırıma başlanması için arsa sorununun çözülmesi gerektiğine dikkat çekti ve yaşanan süreci şöyle özetledi:
3.5 yıl önce Yumurtalık’taki arazinin bize tahsisi konusunda sürecin başlatılması için Sayın Cumhurbaşkanı talimat verdi.
Dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’la görüştük.
Aradan geçen zaman içerisinde yatırım planlarımızı da büyüttük. O nedenle 11 milyon metrekarelik alan talebinde bulunduk.
4.5 milyon metrekarelik bölümü açılan ihalede Hazine’den aldık. 2.5 milyon metrekare de vatandaşlardan topladık, arazi büyüklüğü 6.5 milyon metrekareye çıktı. Arsaya 4 milyar lira harcama yaptık.
SON ONAY BEKLENİYOR
Arsamız 6.5 milyon metrekareyi bulunca yatırım için ön başvurularımızı yaptık. İzinleri aldık. En son Tarım Bakanlığı’ndan da vize çıktı.
Şimdi söz konusu arazinin ‘Endüstri Bölgesi’ ilan edilmesini bekliyoruz.
‘Endüstri Bölgesi’ ilanı bugünlerde çıksa bile 2025’te yatırıma mola verip, 2026’da temel atacağız. İlk aşamada 5.5 milyar dolarlık yatırımla başlayacağız. Sonuçlarını gördükten sonra 10 milyar dolarlık yatırıma başlayacağız.
Haber Kaynağı: Posta Gazetesi